(صفر 88 – 12جلسه)
آیا میدانید آخرین آیهای که بر وجود مبارک رسول اکرم(صلّیاللهعليهوآله) نازل شد، کدام آیه از قرآن کریم بوده است؟ به اعتقاد فریقین، آیهی 281 سوره مبارکهی بقره، آخرین آیهی قرآن بوده است: "وَ اتَّقُوا یوْماً تُرْجَعُونَ فیهِ إِلَی اللهِ ثُمَّ تُوَفَّی كُلُّ نَفْسٍ ما كَسَبَتْ وَ هُمْ لایُظْلَمُونَ".
بیایید کمی در این آیه که به نوعی فصلالختام است برای تمام آنچه پیش از آن وحی شده، تدبر کنیم. در ابتدای این آیه، خداوند، انسانها را به تقوا فرا میخواند. اما منظور از این تقوا، چیست؟ مگر پیامبر(صلّیاللهعليهوآله) سالها مردم را از شرک و بتپرستی به توحید فرا نخوانده بود؟! مگر آنان را از گناهان رایج دوران جاهلی، دور نکرده بود؟! اصلاً بالاتر از اینها، مگر در روز غدیر، به خاطر اعلان عمومی مقام ولایت و وصایت پیامبر، "دین، کامل و نعمت، تمام" اعلام نشده بود؟! پس چرا بعد از تمام این تلاشها، باز هم خداوند به مردم، امر میکند که تقوا در پیش گیرند؟
به طور قطع، منظور از این تقوا، دیگر تقوا از گناههای فعلی، صفتی و حتی عقیدتی نبوده؛ بلکه منظور، مرحلهی بالاتری از تقواست؛ چه مرحلهای؟ تقوا نسبت به مقام ولایت! گویی خداوند با این آیه، برای مردمی که در غدیر، مولای خود را بعد از پیامبر(صلّیاللهعليهوآله) شناخته بودند، اتمام حجت میکند و آخرین توصیه را به گوششان میرساند که:
ای مردمی که با اسلام و پیامبر اسلام، همراه شدید، از کفر و شرک، توبه کردید و سختیهای گوناگون را متحمّل شدید؛ حال باید بدانید که هدف از تمام این سیر، ظهور انوار الهی بوده و این امر، بدون چنگ زدن به دامن پاک و اطهر ولایت علیبنابیطالب(عليهالسلام) به عنوان واسطهی میان خدا و مخلوقات، ممکن نیست. پس بدانید و آگاه باشید، برای آنکه به سعادت برسید، باید نسبت به این مقام، تقوا پیشه کنید و هرگز نیت تعدّی به آن را، به ذهن خود، خطور ندهید!...
و خداوند از همه کس، به جریانات پس از رحلت نبی مکرّم اسلام(صلّیاللهعليهوآله) آگاهتر بود...
و این، چکیدهای بود از بحث "هدف از بعثت پیامبر(صلّیاللهعليهوآله).
نظرات کاربران